Je groeit op om alles af te leren wat je als kind hebt ervaren. Dat dacht ik. Tot ik een aantal jaar geleden opeens voelde; je groeit op om opnieuw te leren hoe je was als kind.

Vanuit puurheid en met een onbevangen blik de wereld in gaan. Dat is waar ik altijd weer naar terugkeer. Het schrijven van scenario’s was voor mij altijd al meer dan de uiteindelijke film, het is het proces, de connecties die je aangaat met de mensen om je heen, de bijzondere verhalen en mooie momenten die je tijdens het proces allemaal mag meemaken. Daar ontstaat telkens weer een onuitputtelijk gevoel van dankbaarheid.

 

Toen ik twaalf was en tijdelijk in een revalidatiecentrum woonde, raakte ik met twee jongens bevriend, beiden in een elektrische rolstoel, aan de beademing, vanwege een progressieve spierziekte. We maakten lol, want daar ging het om. Ik voelde later sterk uit hoeveel vormen liefde kan bestaan, hoe zwaarte juist de schittering kan doen optillen.

 

Zo bleef ik om mij heen kijken. En bleef mijn liefde voor de ander groeien. Ik wilde empathie, begrip, compassie en dus liefde overbrengen met verhalen. Alle vormen van liefde, die ik in dit leven mocht observeren van de ander en mocht voelen van mijzelf. Van rauwe, pijnlijke momenten tot pure lichtheid.

 

De uitkomsten van verhalen zijn onlosmakelijk verbonden met het proces, met de mensen om je heen, met een grote passie voor samenwerken; in elke situatie bekijken wat het beste is om te doen, hoe we allemaal het beste uit onszelf, en de ander halen. Met Lila Goeman Borgesius besloot ik het avontuur aan te gaan, ons te richten op innovatieve vormen van samenwerken, het onderzoeken en te experimenteren, om zo in dienst te staan van het proces en de vertelling, maar om vooral een onbeschrijfelijke connectie met elkaar te maken.

 

Uiteindelijk is het vergroten van de verbeelding iets wat mij altijd enthousiast blijft maken. Zo hoop ik in iedere wenselijke vorm, groep en stijl een vertaalslag van deze verbeelding te kunnen maken en met veel plezier te blijven spelen.

Jessie Celine Tiemeijer. Geboren op éénentwintig april negentienhonderd éénennegentig te Arnhem.